Při zvažování přechodu na zdravou stravu se vyplatí zkusit začít s omezením nezdravých věcí a postupným vyřazováním jedů z našeho každodenního jídelníčku. Za prvé, slané sladkosti. Nemají v sobě nic cenného a spoustu látek, které nás činí těžkými a jednoduše přibírají.
Navíc veškeré nádobí součástí balení. Není v nich nic jiného než chemie. Jsme klamáni pouze zvýrazňovači chuti. Také bychom se měli vzdát všech hotových směsí koření. Je v nich hodně soli a opět umělé přísady. Máme-li rádi džemy, měli bychom si je připravovat sami, milujeme-li omáčky – vyměňme i ty krámské za vlastní. Nejdůležitější je vyhýbat se cukru v bílé formě.
Sladidla nemohou jinak než nahradit cukr a škodí nám stejně jako on. Každý dietolog a lékař doporučí všechny sladkosti. Měli bychom se naučit zakládat svůj jídelníček na nízko zpracovaných produktech a dbát na to, aby jídla byla obohacena o zeleninu a ovoce. Bohužel neexistují žádné zkratky ke zdraví.
Prospěšné vlastnosti jablečného octa
Jak název napovídá, jablečný ocet se vyrábí z jablek. Máte-li správný recept, můžete si tento nápoj připravit sami, ale otázkou je, zda to stojí za to. Pokud hubnete, staráte se o své zdraví, pak se nejvíce doporučuje jablečný ocet. Ke snížení chuti k jídlu stačí jedna čajová lžička denně.
Jablečný ocet zabíjí hlad, díky čemuž jíme menší jídla. Látky obsažené v jablečném octu také stimulují trávicí enzymy obsažené v žaludku k lepší práci. Jablečný ocet má také antioxidanty, které jsou cenné pro naše zdraví. Zabíjejí volné radikály odpovědné za tvorbu rakovinných buněk.
Nadměrná konzumace jablečného octa však může vést k vředové chorobě a dokonce k odvápnění kostí. Jednou z prospěšných složek jablečného octa je pektin. Jde o látku, která snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi a zlepšuje činnost trávicího traktu. Díky tomu pomáhá jablečný ocet zbavit se toxinů z těla. Jedna čajová lžička denně by měla být více než dostatečná.
Zdravé svačiny na párty, nezní to jako paradox?
Samozřejmě, že ne, s trochou fantazie a volného času můžete vytvořit něco opravdu chutného a něco, co naše hosty překvapí. Recept je jednoduchý, stačí proměnit dietní pokrmy, které během dne sníme, na svačiny.
Kuřecí prsa, která ocení sportovci, se tak dají nakrájet do neobvyklých tvarů, ozdobit zelenou a červenou zeleninou a směle podávat hostům. Chuť našich hostů si získá i celozrnný chléb s bílým sýrem a lososem.
Proč nevyužít nakrájené avokádo s drcenými ořechy nebo přesnídávky, které se ze zdravých surovin stanou hlavním lákadlem stolu. Vše záleží na vaší fantazii a určitě vaše dietní svačiny překonají tučné a bez chuti chipsy nebo sušenky. Rozhodně je lepší naservírovat něco zdravého ostatním i sobě, protože ukážeme, že akce nemusí být koncentrátem všeho nezdravého.